Mandy van Laar van Dokter Snuffel en DAI Academy beschrijft Dog Assisted Coaching als volgt: “DAC is geen therapie, maar een vorm van hulpverlening waarbij eveneens volgens een gestructureerd en doelgericht proces wordt gewerkt. De coach zet de gecoachte cliënt op interactieve wijze aan tot effectief gedrag: door bewustwording en persoonlijke groei, groeiend zelfvertrouwen en het exploreren, ontwikkelen en toepassen van mogelijkheden.”
Je kan eigenlijk zeggen dat je bij DAC twee coaches voor de prijs van één krijgt. Honden zijn namelijk specialisten op het gebied van non-verbale communicatie, met name dus lichaamstaal. Niet enkel bij andere honden, maar ook bij ons als mens. Ze kunnen vaak feilloos onze gemoedstoestand aanvoelen en daar dan ook op inspelen. En dat kan dan weer waardevolle informatie zijn voor de coach om mee aan de slag te gaan of op in te spelen.
Tijdens een coachingsessie met hond kan je met veel verschillende dingen aan de slag gaan. Je kan als coachee een parcours lopen en proberen de hond te begeleiden zodat die alle onderdelen doet. Daar kan je dan feedback op krijgen. Want misschien is de hond wel helemaal niet aan het opletten en ben je net bij ons terechtgekomen omdat je duidelijker, consequenter of rustiger moet zijn. Of we kunnen samen met je gaan kijken hoe groot iemands ruimte is en hoe je daar in alledaagse situaties mee rekening zou kunnen houden. Hoe kan je bijvoorbeeld aan iemand aangeven dat je meer ruimte nodig hebt zodat ze niet over jouw grenzen heen gaan? Of wat dacht je van samen een wandeling doen in het bos met iemand die bang was van honden en stilaan meer vertrouwen krijgt in de aanwezigheid van een hond.
Er zijn echt onwijs veel mooie voorbeelden waarvoor je DAC zou kunnen inzetten. Bij bijna iedere vorm van coaching zou je ook de hond kunnen betrekken om het traject nog meer uit te breiden of diepgang te geven.
Om je een beter beeld te geven van mogelijkheden van DAC, geef ik je graag enkele voorbeelden:
- Angst voor honden begeleiding
- Werken aan zelfvertrouwen
- Faalangstbegeleiding
- Loopbaancoaching
- R.I.E.C.H. methode
- Teambuilding
- …
Er zijn heel veel verschillende mogelijkheden die we aanbieden als coaching met hond. Een aantal heb je misschien al wel kunnen lezen, maar ons aanbod is nog ruimer dan dat! Ik vertel je er graag meer over op deze pagina.
Coaching met je eigen hond
Eén van de meeste dingen die we tot hiertoe gedaan hebben en nog steeds doen is mensen coachen met behulp van hun eigen hond. Ook dit is behoorlijk breed:
- men heeft een pup en wil graag goed op weg gezet worden
- de hond vertoont gedragingen waarvan de baasjes niet goed weten wat hier mee te doen
- de hond heeft een keer iemand of een andere hond gebeten
- men wil meer informatie over de lichaamstaal van de hond naar andere honden toe, ook bij spel
- de hond reageert op andere honden
- de hond vertoont angst en de baasjes willen aan de slag gaan met het zelfvertrouwen
- men wil de hond uitdagingen bieden en is op zoek naar mogelijkheden
- jullie lijken elkaar nog niet zo heel goed te begrijpen en willen daar mee aan de slag gaan
- …
Kortom: heb je zelf een hond en ondervind je een probleem of wil je gewoon samen met je hond gecoacht worden? Dan ben je bij ons helemaal aan het juiste adres! We hebben verschillende mogelijkheden om je te ondersteunen daarin. Neem gerust contact op met ons voor meer informatie.
Coaching volwassenen
Ondervind je zelf problemen met je zelfvertrouwen, met communicatie naar anderen toe of weet je misschien niet goed wie je zelf bent en wat jouw talenten zijn? Daar kunnen we bij helpen. Samen met één van de honden starten we een traject waarin de door jouw aangehaalde punten zullen worden aangekaart en uitgediept. Al doende met de hond leer je meer over jezelf en krijg je handvaten en opdrachten om mee aan het werk te gaan. We werken dus heel persoonlijk en op vraag/wens van jullie.
Ben je benieuwd naar deze vorm van coaching? Laat het ons dan zeker weten. Vermeld ook waar je graag aan wil werken, dan kijken we welk traject het beste bij jou past.
Angst voor honden
“Honden zijn eng!”
Angst voor honden
“Hun tong is zo nat!”
“Honden gedragen zich zo vreemd!”
“Honden zijn zo onvoorspelbaar!”
“Ik vind het blaffen van honden écht niet leuk!”
Ben jij of ken jij iemand die bang is voor honden? Dan herken je vast de bovenstaande uitspraken wel. Kinderen of volwassen mensen met angst voor honden vinden honden eng en vaak omwille van deze dingen:
- onvoorspelbaar gedrag
- geur
- geluid en volume (janken, piepen, balffen)
- opspringen
- …
Dit is begrijpbaar, want als je geen honden kent of gewoon bent, dan kan dit gedrag voor onzekerheid of zelfs angst zorgen bij jou, je familielid, vriend of kennis. Echter is dit niet iets waar je niets meer aan kan doen, integendeel!
Samen met Therapy4Dogs kan je het probleem onder handen nemen en aanpakken. We zijn erkend om jullie hier in te begeleiden, dit zowel als hondentrainer, als -gedragstherapeut en zelfs ook als coach met onze eigen honden.