Soorten beloningen voor je hond: wat en waarom?
De komende blogberichten gaan over de verschillende soorten beloningen die je aan je hond kan geven en welke je best wanneer in zet. Let op, alles is hondafhankelijk, dus er is geen gouden regel waar je je aan moet houden. Waar de ene hond helemaal gek wordt van een stukje gekookte kip is de andere misschien in de zevende hemel met het najagen van een balletje of het gewoon al mogen gaan snuffelen!
Je hebt verschillende soorten én manieren van belonen. Zo kan je bijvoorbeeld heel gevarieerd gaan beloning in de zin van hoeveelheid dat je geeft (of net eens een keertje niet geeft. Maar je kan op heel veel verschillende manieren je hond laten merken dat hij goed bezig is. Ik geef in deze algemene blog een overzicht van de verschillende mogelijkheden en kom er dan later iets specifieker op terug. De eerste drie komen later uitgebreider aan bod, maar lees zeker ook het stukje daaronder!
VOER
Veel honden zijn gek op (bepaalde soorten van) eten! Heel handig voor ons, want op die manier kunnen we hen motiveren om samen met ons aan de slag te gaan zodat we een echt team kunnen worden. Voor wat hoort wat, zou je kunnen zeggen. Dus maak daar zeker gretig gebruik van om je hond te overtuigen om in eerste instantie met jou aan de slag te gaan. Hier kom ik bij een volgende blog op terug.
SPEL
Is jouw hond helemaal gek op het achter een balletje aanrennen? Of misschien vindt hij het wel erg leuk om samen met jou een trekspelletje te doen waarbij jij één einde van het speeltje vasthoudt en hij het andere. Of wie weet speelt hij gewoon graag even op zichzelf met in dat speeltje te bijten, te schudden, te piepen,… Maar misschien vindt hij het ook wel gewoon leuk om iets vast te nemen en dat jij hem vertelt wat voor een mooi speeltje het is! Als jouw hond graag speelt, dan kan dit ook een beloning vormen! Later meer.
FYSIEK CONTACT
Houdt jouw hond van komen knuffelen? Dan kan een aaitje of even lekker tegen je aan komen hangen of echt samen dicht tegen elkaar kruipen ook een heuse beloning voor je hond zijn natuurlijk. Maar let er goed op dat het voor allebei een beloning is en niet enkel voor jou. Hoe je dat ziet, daar kom ik in een volgend blogbericht over “aaitje” nog terug.
VRIJ ZIJN
Maar wist je dat je je hond ook gewoon even “vrij” kan geven zodat hij kan snuffelen en zijn eigen ding kan gaan doen? Dat is ook een beloning! Stel dat je aan het wandelen bent en je hond begint erg te trekken. Je wilt toch dat hij even rustig wandelt zonder spanning op de lijn, dus je houdt halt, draait terug,… doet iets dat voor jouw hond werkt en je hond komt voor een paar stappen naast jou wandelen. Als beloning zou je hem dan “vrij” kunnen geven (ook aan de lijn kan je vrij geven!) zodat hij dan net wel even mag trekken, mag gaan snuffelen,… Vaak is dat nog een grotere beloning dan een voertje krijgen, zeker als het een heel interessant geurtje is! Denk hier dus zeker over na, ook tijdens je trainingssessies. Wat is de grootste beloning op dat moment voor jouw hond?
DEPENDS ON THE TIME AND THE PLACE!
En met die laatste zin komen we op de essentie van het hele verhaal. Wat is wanneer een belonging voor je hond? Als ik naar mijn eigen honden kijk, dan was een aaitje voor Laika soms een grotere beloning dan een voertje. Aandacht krijgen of net aan de slag gaan met oefeningen kan dan voor Tysha weer een grotere beloning zijn. Voor Wallis – die nu in zijn puberteit zit – is het mogen gaan snuffelen aan een lekker geurtje en daar zijn tijd voor nemen soms de ultieme beloning. Terwijl ze alle drie ook verzot zijn op voertjes. Maar soms vraagt de situatie net een andere handeling van jou als baasje waardoor je moet switchen in wat jij denkt dat een beloning is voor je hond en wat echt een beloning is. Denk hier dus goed over na. Misschien is inderdaad het even vrij aan de lijn (of los) lopen voor jouw hond een mega beloning en kan hem dat voertje weinig schelen. Misschien zou hij net een moord doen om een balletje te krijgen in plaats van een voertje. Maar als je hem in een andere situatie brengt (met meer of net minder prikkels), verkiest hij toch weer een ander soort beloning. Dat kan en mag! Wees je er bewust van zodat jij kan switchen en op tempo en niveau van jouw hond kan werken. En hem dus ook kan belonen met iets dat hij op dat moment graag wil hebben.
Recente reacties